Islam Dan Kebudayaan Melayu. - Alatas, Syed Hussein (1967)
Tujuan kertas kerja ini ialah menyelidiki hubongan Islam dan kebudayaan. Sebagian daripada isi kertas kerja ini telah diuraikan dalam satu cheramah umum di-Kota Bahru, Kelantan, pada bulan Ogos, 1965, diselanggarakan oleh Persatuan Islam sa-Malaya.