Pengkelasan Dan Pencirian Sampel Tanah Menggunakan Gelombang Mikro [QC661. F172 2007 f rb]. - Aziz, Mohd Fairuz Affandi (2007)
Fokus penyelidikan ini adalah untuk mencipta suatu kaedah pengkelasan dan pencirian tanah dengan menggunakan gelombang mikro. Kaedah yang digunakan dalam penyelidikan ini terdapat dua bahagian, iaitu pemancaran gelombang mikro menggunakan pemancar Diod Gunn yang mempunyai resonan kaviti 10.525 GHz, dan kaedah pipet untuk mendapatkan analisis mekanikal tanah.