Pembinaan Fungsi Diskriminan Bagi Tujuan Pengkelasan Pelajar Ke Jurusan Sains Dan Bukan Sains Di Acheh [QA278.65. K45 2007 f rb]. - Umam, Khairul (2007)
Kajian ini bertujuan membina fungsi diskriminan untuk pengkelasan pelajar sekolah menengah atau madrasah aliyah bagi menempatkan mereka kejurusan sains, sains-sosial atau jurusan sosial. Kajian ini menguji dan menganalisis pengaruh purata skor bagi subjek Matematik, Biologi, Fizik, Kimia, Bahasa Indonesia, Bahasa Inggeris, Agama Islam, Kewarganegaraan, Sosial Budaya dan Ekonomi Akuntansi. Pengaruh minat dan tempoh masa belajar juga turut dianalisis. This research was aimed at developing a discriminant function to stream students into either science, social-science or social stream. This research examined and analyzed the effect of average scores of students’ interest and study time of Mathematics, Sciences (Biology, Physics and Chemistry), Indonesian Language, English Language, Islamic Religious study, Nationality, Social and Culture, and Accountancy (Economy). The influence of students’ interest in study time is also analyzed.