Design And Evaluation Of Prolonged Release Gliclazide Matrix Tablets. - Abdelraziq Abdelkareem Adam, Fathelrahman (2007)

(untitled)
Tablet pelepasan terkawal matriks gliklazid disediakan dengan menggunakan bahan-bahan polymer, iaitu, HPMC, Kollidon SR, Carbopol dengan Xanthan gum, Eudragit RSPO dan Eudragit RLPO. HPMC, Kollidon SR dan Carbopol dengan Xanthan gum mampu merencat pelepasan gliklazid daripada tablet matriks dalam corak yang bergantung pada kepekatan, tetapi kadar perencatan adalah berbeza di antara polimer.