Audit Committee Characteristics And Quality Of Unaudited Financial Accounts [HF5667.15. S132 2007 f rb]. - Saidin, Saidatunur Fauzi (2007)
Pelaporan kewangan digunakan di dalam proses membuat keputusan ekonomi. Dengan itu, adalah perlu bagi pelaporan kewangan menyediakan maklumat kewangan yang benar. Pada masa yang sama, jawatankuasa audit ditugaskan untuk menyemak akaun kewangan dan diharap dapat memastikan ketepatan akaun kewangan. Oleh itu, selain daripada memeriksa kewujudan variasi antara keuntungan di dalam akaun kewangan tahunan yang tidak diaudit dan yang diaudit, kajian ini juga memeriksa kesan ciri-ciri jawatankuasa audit terhadap kewujudan variasi tersebut.