Aplikasi Ergonomik Dalam Sistem Kerja Untuk Kesejahteraan Motivasi Pekerja Menggunakan Terminal Paparan Visual. - Mustafa, Shaliza Azreen (2007)
Menurut International Labour Organization (ILO), ergonomik ialah sains biologi manusia berhubung dengan sains kejuruteraan di antara pekerja dengan persekitaran kerjanya. Dengan wujudnya hubungan ini, kesejahteraan motivasi pekerja dapat dicapai berdasarkan kepada peningkatan kepuasan kerja, motivasi atau semangat bekerja dan pengurangan tahap tekanan atau gangguan emosi.