Kajian Demonisasi Pemimpin Wanita: Kes Maharani Cixi (1861-1908) - Yaacob, Muhamad Daniel Ibrahim (2023)
Permasalahan timbul apabila ada naratif akademik yang berhujah kontra melihat kepimpinannya dari sisi berbeza dan ini mewujudkan persoalan mengenai kepimpinan dan sumbangannya disamping status kedudukan wanita pada era itu dilihat kabur. Kajian kualitatif ini menggunakan lensa konsep demonisasi, gender dan kepimpinan. Kajian ini menggunakan kaedah kajian perpustakaan dan kajian sejarah untuk mengutip data dan ia dianalisa menerusi cara analisis wacana kritikal. Hasil kajian mendapati status quo wanita Qing terkongkong akibat pengaruh gender iaitu patriarki yang terhasil dari doktrin prejudisme Confucianisme yang membentuk masyarakat yang mendiskriminasi wanita. Kajian menunjukkan Cixi memainkan peranan dan kepimpinannya menyumbang kepada kemaslahatan China namun dia dinafikan akreditasi atas pengaruh gender seperti prejudisme sejarawan tradisional dalam penulisan naratifnya serta pemalsuan fakta dan fitnah oleh musuh politiknya. Kajian ini menunjukkan bagaimana elemen gender dimanipulasi sebagai alat mendiskriminasi dan mendemonisasi wanita