Memahami Budaya Pemakanan Penghidap Diabetes Melitus Jenis II Dalam Masyarakat India Muslim Di Pulau Pinang - Jalil, Rosna Abdoll (2024)
Kesihatan merupakan aset bernilai yang perlu dijaga bermula dari amalan harian atau budaya khususnya dalam aspek pemakanan bagi mencegah risiko penyakit tidak berjangkit termasuk diabetes. Setiap masyarakat mempunyai budaya, amalan, tradisi, kepercayaan dan cara hidup tersendiri. Namun, kebanyakan individu hari ini tidak sepenuhnya mengetahui dan mengamalkan budaya tradisi dalam penjagaan kesihatan. Pemakanan dan gaya hidup moden masyarakat hari ini menyebabkan pengkaji berpendapat kajian ini perlu dilakukan dan diharapkan dapat memberi kesedaran peringkat awal meminimakan risiko dan komplikasi penyakit diabetes. Tujuan utama kajian ini ialah memahami budaya pemakanan penghidap diabetes II dalam masyarakat India Muslim di Pulau Pinang. Objektif kajian khusus adalah untuk mengkaji makna makanan sebelum dan selepas menghidap diabetes II, memahami faktor sosiobudaya yang mempengaruhi amalan pemakanan dan mengenal pasti perubahan amalan pemakanan. Kaedah utama kajian ini menggunakan penerokaan kualitatif untuk memahami budaya pemakanan penghidap diabetes II masyarakat India Muslim merangkumi kepercayaan mengenai penyakit dan amalan kesihatan berkaitan pemakanan berdasarkan disiplin antropologi perubatan. Pemilihan informan dilakukan secara persampelan bertujuan dan bola salji (snowball). Temubual mendalam melibatkan sebanyak 15 orang informan yang mewakili penghidap diabetes II bagi menghuraikan budaya pemakanan dalam populasi India Muslim di Pulau Pinang.