Pusat Kajian Kelestarian Global (Centre for Global Sustainability Studies (CGSS),(2025) Kampus Sejahtera @ USM Town Hall TNCJIM Induk v2.0 - CGSS, Pusat Kajian Kelestarian Global (Universiti Sains Malaysia, 2025)
Kampus Sejahtera ialah satu inisiatif yang diperkenalkan oleh Universiti Sains Malaysia (USM) pada tahun 2001. Ianya adalah inovasi unik USM dalam menerajui pembangunan lestari di dalam kampus. Kampus Sejahtera merupakan komitmen universiti terhadap kelestarian, kesejahteraan, dan pembangunan holistik komuniti USM. Konsep "Sejahtera" merangkumi kesejahteraan fizikal, emosi, rohani, intelektual, alam sekitar dan sosial. Kampus Sejahtera bertanggungjawab menyelaras pelaksanaan agenda kelestarian universiti dan strategi Matlamat Pembangunan Lestari (SDG) universiti. Ia selaras dengan visi USM ‘Mentransformasikan Pendidikan Tinggi Untuk Kelestarian Hari Esok’.