Ekologi Pembiakan Dan Analisis Filogenetik Molekul Enam Spesies Keladi Hutan Reofitik (Araceae: Schismatoglottideae) - Ooi, Im Hin (2012)
Enam keladi hutan reofitik dalam Schismatoglottideae, dua dari Semenanjung Malaysia (Pip to spat ha ridleyi, P perakensis) dan empat dari Borneo (P. elongata, Ooia grabowskii, Bakoa lucens, Aridarum nicolsonii) telah dipilih sebagai wakil-wakil kepada kumpulan-kumpulan tertentu. Pemerhatian lapangan tentang mekanik seludang, pendebungan, penghasilan buah, penyebaran biji benih dan penubuhan anak benih takson-takson ini telah dijalan dan dicatatkan. Jujukan dua rantau DNA kloroplas (/rwL-trnF, w«/K-3’r/7?K) telah dikaji untuk setiap spesies dengan menggunakan teknik penjujukan DNA. Filogeni takson-takson yang dibina-semula menunjukkan genus Piptospatha ialah satu kumpulan yang polifiletik. Melalui hubung filogenetik ini pertalian evolusi takson-takson sudah difahami. Pada masa yang sama, kajian ini telah menyumbang kepada persempadanan genus Piptosaptha, menghuraikan genus-genus Bakoa dan Ooia secara tidak langsung.