Penerapan Gerak Isyarat Mekanisma Pengaratan Besi Dalam Subjek Kimia Dalam Kalangan Murid Tingkatan Empat - Hassim, Suziyana (2024)
Kajian ini bertujuan meneroka penerapan gerak isyarat (GI) mekanisma pengaratan besi dalam kalangan murid Kimia Tingkatan Empat. Dapatan penerokaan GI satu modul GeIsP dibina dan dinilai keperluan modul GeIsP dalam pembelajaran. Pembinaan modul ini menggunakan pendekatan model ADDIE dan telah melalui proses pengesahan. Rekabentuk kajian ini adalah berbentuk pendekatan kualitatif deskriptif. Kajian ini terdapat Dua Fasa. Fasa Satu melibatkan penerokaan GI mengikut pengelasan Mc Neill dalam kalangan 12 orang murid berbeza kelompok. Manakala Fasa Dua mempunyai dua peringkat. Dapatan hasil daripada Fasa Satu , satu modul dibangunkan pada peringkat satu dan peringkat dua melibatkan penilaian persepsi 4 orang guru pakar kimia dan 30 orang guru kimia. Sampel kajian melibatkan sampel bertujuan. Data telah diperoleh melalui senarai semak, pemerhatian, rakaman video, temu bual, dan analisis dokumen. Kesahan kandungan modul dan kebolehpercayaan instrumen juga telah dibuat menggunakan kebolehpercayaan antara penilai/pakar melalui Analisis Indeks Cohen Kappa. Kesahan mencapai purata keseluruhan sebanyak >0.7 Nilai Cohen Kappa. Dapatan kajian menunjukkan terdapat perbezaan dan persamaan penggunaan GI, perbezaan jenis kekerapan GI, perbezaan sela masa pertuturan dan pengekalan kefahaman selepas tiga bulan dalam kelompok murid sederhana dan lemah. Dapatan kajian turut menunjukkan maklum balas positif terhadap pendekatan modul GeIsP yang dibangunkan.