Seni Silat Melayu Dalam Zaman Tradisi Dan Moden: Kajian Berdasarkan Teks Melayu Klasik Dan Amalan Masa Kini - Ismail, Abd. Rahman (2003)
Kajian ini meneliti, menganalisis, menghurai dan membincangkan ciri-ciri seru Silat Melayu yang terdapat pada zaman tradisi dan. membandingkan manifestasinya pada zaman moden. Beberapa teks sastera Melayu dan Nusantara klasik terpilih - seperti Hikayat RajaRaja Pasai, Sulalatus Salatin, Hikayat Hang Tuah, Hikayat Patani, Tuhfat AI-Najis, Syair Siti Zubaidah Perang Cina, Tjindur Mata, dan Hikayat Awang Sulong Merah Muda -- dijadikan sumber bagi data tentang seni Silat zaman tradisi; manakala Seni Silat Gayung Fatani dijadikan sampel untuk mengkaji amalan seni tersebut pada masa kini. Teori I pendekatan Sejarah, Sosiologi Sastera, demo Tekstuai Intertekstual diterapkan untuk mengenal pasti dan menginterpretasi ciri-ciri dan fungsi seni Silat zaman tradisi; manakala teori / pendekatan Folkloristik diterapkan untuk mengenal pasti dan menginterpretasi ciri-ciri dan fungsi seni Silat masa kini.