Algoritma-Algorilma Sistem Maklumat Geografi (GIS) Bagi Pengiraan Kecerunan: Kesan-Kesannya Terhadap Anggaran Hasilan Endapan Air Larian Permukaan - Sim, Bee Lan (1994)
Tesis ini bertujuan untuk mengkaji kesan-kesan pengaruh algoritma pengiraan kecuraman cerun terhadap anggaran hasilan endapan. Kajian ini telah dijalankan di Lembangan Saliran Sg. Air Terjun di Daerah Timur Laut Pulau Pinang.