Kajian Kestabilan Cerun Menggunakan Kaedah Berkebarangkalian Di Lombong Tembaga Mamut, Ranau, Sabah - Mohd Yusof, Mior Termizi (2003)
Suatu kajian kestabilan cerun telah dijalankan di cerun-cerun sebuah lombong dedah iaitu Lombong Tembaga Mamut yang terletak di Ranau, Sabah. Geologi dan permineralan dalam batuan telah dikaitkan dengan kestabilan cerun lombong. Mod kegagalan telah dikenalpasti serta kajian kestabilan yang lalu telah dilihat semula. Dua jenis kegagalan iaitu yang dikawaloleh struktur geologi dan yang tidak dikawaloleh struktur geologi telah dikenalpasti. Beberapa analisa kestabilan cerun berketentuan telah dirujuk semula tetapi kaedah berkebarangkalian digunakan untuk menganalisa cerun-cerun di Lombong Tembaga Mamut.