Aspek Kewangan Perumahan - Keberkesanan Pembiayaan Perantaraan Dan Pembiayaan Akhir Dalam Sektor Perumahan Di Malaysia - Wong, Fook Keong (1998)
Kajian ini memberikan satu gambaran yang keseluruhan tentang sistem kewangan perumahan di Malaysia, dari aspek pembiayaan perantaraan (bridging finance) dan pembiayaan akhir (endfinance). Sistem pembiayaan perantaraan dan pembiayaan akhir merupakan dua aspek kewangan yang penting dalam perumahan. Sekiranya, masalahmasalah wujud pada sistem pembiayaan, ia akan mempengaruhi perjalanan projek perumahan dan pemilikan rumah bagi individu-individu. Seterusnya, perkembangan sektor perumahan negara akan tergugat. Dengan itu penyelidikan ini telah dijalankan untuk menganalisis dan menjelaskan masalah tersebut.