Perlaksanaan Rancangan Perumahan Awam Kos Rendah Di Sarawak Oleh Suruhanjaya Pembangunan Perumahan Sarawak: Analisa Pencapaian Dan Halangan-Halangan - Haji Morshidi, Rodziah (1995)
Kajian mendapati bahawa rombakan ke atas pucuk kepimpinan dan struktur organisasi SPPS membawa kepada pembaharuan di dalam pendekatan dan corak pembangunannya. Perubahan ini mula menampakkan kemajuan di dalam pencapaian SPPS tanpa melakukan perubahan dan kelonggaran syarat-syarat yang telah sedia ada. Kajian membuktikan bahawa apa yang diperlukan adalah sokongan dan kesungguhan daripada pihak Kerajaan dan Kementerian, serta komitmen dan sumbangan sepenuhnya daripada pihak pengurusan dan kakitangan.