Sintesis Dan Pencirian Polimer-polimer Terbitan Daripada Getah Asli 50%-Terepoksida Dan Natrium 1,3,3,5,5, -Pentakis(Trifluoroetoksi)-1-Oksosiklotrifosfazenat - Loo, Swee Chow (1993)
Getah asli SO%-terepoksida (ENR-SO) telah ditindakbalaskan dengan natrium 1,3,3,S,S-pentakis(trifluoroetoksi)-1-oksosiklotrifosfazenat (mononatrium fosfazenat) dalam 1,4- dioksana refluks. Polimer-polimer terbitan yang diperolehi daripada nisbah berat ENR-SO:mononatrium fosfazenat yang berlainan (1.00:0.50, 1.00:1.00, 1.00:2.00, 1.00:3.00, 1.00: 4.50 dan 1.00:5.50) didapati mempunyai nilai-nilai suhu peralihan kaca (Tg) yang lebih tinggi daripada nilai Tg ENR- 50. Walau bagaimanapun, kesemua polimer terbitan didapati larut dalam 1,4-dioksana, tetrahidrofuran dan etanol.