Implikasi Perumahan Pangsa Dari Segi Aspek Sosial: Satu K.Ajian Kes Terhadap Perumahan Pangsa Taman Tun Sardon - Lim, Kok Ming (1998)
Secara ringkas, bahagian penemuan kajian mendapati bahawa berdasarkan kepuasan responden-responden : l. Komuniti perumahan pangsa berupaya menggalakkan interaksi sosial tetapi pergaulan mereka adalah tidak mendalam dan terhad kepada kumpulan etnik yang sama. 2. Keadaan persekitaran fizikal yang diwujudkan oleh perumahan adalah kurang selesa dan menarik. Keadaan ini menyebabkan kebanyakan penghuni meninggalkan kawasan kajian pada masa lapang. 3. Kawasan perumahan pangsa adalah kurang sesuai bagi petumbuhan mental dan fizikal remaja disebabkan oleh masalah "vandalism", "gangsterism", pengagihan dadah dan lain-lain.