Kesan Peningkatan Gunatanah Perindustrian Ke Atas Penawaran Perumahan Di Negeri Pulau Pinang Kajian Kes: Kawasan Bayan Lepas - Fadzil, Kamal (1995)
Penghijrahan penduduk desa ke bandar bagi mengisi kekosongan tenaga buruh di sektor perindustrian telah menimbulkan beberapa masalah fizikal dan sosial di bandar. Salah satu dari masalah tersebut ialah masalah kekurangan penawaran perumahan yang mampu dimiliki iaitu perumahan kos rendah. Pelbagai faktor mempengaruhi penawaran perumahan kos rendah seperti faktor polisi kerajaan terhadap perumahan, faktor aktiviti gunatanah, kedudukan kewangan pihak pemaju, tenaga buruh yang mencukupi dan teknologi pembinaan perumahan sedia ada.