Kajian Persepsi Masyarakat Setempat Terhadap Pembangunan Pusat Pertumbuhan Desa (PPD) Ke Atas Kg. Sg. Acheh, Daerah Seberang Perai Selatan, Pulau Pinang - Abdullah, Che Noraini (1995)
Tujuan kajian ini adalah untuk melihat potensi pembangunan PPD berhubung dengan persepsi masyarakat. Dengan perkataan lain, penyelidikan ini merupakan analisis potensi yang berasaskan kepada persepsi masyarakat setempat terhadap pembangunan yang diadakan di kawasan mereka. Penilaian kepada persepsi masyarakat setempat merupakan salah satu faktor penting selain daripada faktor - faktor fizikal, ekonomi, sosial dan institusi di dalarn program pembangunan PPD khasnya, dan program-program pembangunan yang lain pada amnya. Peluang untuk memberikan pendapat perlu diberikan kepada kumpulan sasaran (target group) agar mereka rasa dihormati serta membantu kepada pencapaian matlamat pembangunan tersebut.