Kesan Pendekatan Hayati-Amali Dalam Pembelajaran Bahasa Melayu Terhaadap Pemahaman Nilai Murni Dan Hubungkaitnya Dengan Amalan Dan Sikap Di Kalangan Pelajar Tingkatan 1 - Mahmud, Ab. Rahman (1993)
Kajian ini bertujuan melihat kesan pendekatan Hayati- Amali dalam pembelajaran Bahasa Melayu terhadap pemahaman nilai murni dan hubungkaitnya dengan amalan dan sikap di kalangan pelajar tingkatan satu. Ia dibahagikan kepada dua bahagian iaitu kajian eksperimen dan kajian pertalian. Secara khususnya kajian eksperimen bertujuan untuk membanding di antara pelajar- pelajar kumpulan eksperimen dengan kumpulan kawalan tentang pemahaman, amalan dan sikap terhadap.nilai murni. Kajian pertalian pula khususnya untuk melihat pertalian di antara pemahaman dengan amalan dan sikap pelajar terhadap nilai murni.