Pengurusan Kerja Sementara - Rahimi, Mohd Hazimin (Universiti Sains Malaysia, 2017)
Sesebuah projek dapat di siapkan jika adanya pengurusan yang mantap di tapak. Ketiadaan pengurusan yang cekap di tapak akan menyebabkan perjalanan keija terlewat dan ketiadaksiapan projek. Oleh hal yang demikian kejayaan sesuatu projek adalah berkait rapat dengan bidang pengurusan tapak. Salah satu dari cabang pengurusan di tapak ialah pengurusan keija sementara ataupun keija awalan. Kerja sementara merupakan kerja awalan kontraktor apabila masuk tapak. Keija ini amat penting kerana ia membantu secara lansung segala aktiviti di tapak. Mana mungkin pen gurusan kerja sementara dapat di lakukan dengan sempuma sekiranya tiada organisasi yang kukuh di tapak bina oleh itu satu organisasi keija di bentuk di tapak bagi membantu perjalanan kerja. Saiz organisasi di tapak bergantung pada saiz sesuatu projek, bagi projek yang berskala besar maka saiz organisasi juga besar.