Faktor Penentu Prestasi Peminjam Amanah Ikhtiar Malaysia; Motivasi Sebagai Pemoderat - Mat Nor, Mat Hussin (2018)
Amanah Ikhtiar Malaysia (AIM) ialah sebuah badan Amanah yang memberi pinjaman mikro dengan menggunakan kaedah social collateral kepada golongan yang kurang berkemampuan. AIM ditubuhkan bagi membantu golongan miskin terutamanya wanita agar dapat keluar daripada belenggu kemiskinan. Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji samada faktor sikap pembelajaran, orientasi keusahawanan, personaliti dan pemerkasaan wanita mempengaruhi prestasi sahabat AIM dan juga samada motivasi merupakan faktor pemoderat terhadap kejayaan sahabat AIM dinegeri Kelantan.