Cerita Raja Bersiong - Adnan, Zaitun (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 2016)
Kajian ini akan membandingkan huraian mengenai cerita Raja Berstong seperti yang terdapat di dalam Hikayat Meron2 Mahawan2sa di satu pihak dan cerita Raja Bersiong yang tersebar sebagai tradisi lisan di kalangan masyarakat di pihak yang lain. Perbandingan akan ditumpukan kepada sejauh mana terdapat persamaan dan perbezaan di dalam kedua-duanya. Perbincangan mengenai persamaan akan meliputi cerita Raja Bersiong yang dikatakan suka meminum darah dan memakan daging manusia. Akibat daripada perbuatannya itu rakyat telah sepakat dengan pembesar negeri untuk bangun memberontak dan ini memaksa baginda lari membawa diri. Dari segi perbezaan pula perbincangan akan meliputi keadaan baginda semasa dikejar oleh rakyat di mana terdapat nama-nama tempat yang dikaitkan dengan peristiwa itu seperti Baling. Pegang. Teloi. Siong dan sebagainya.