Mikotoksin Fusarium Nygamai Burgess & Trimboli, Penyebab Penyakit Besar Rabu Pada Padi - Abdul Kader, Sazlina (1993)
Fusarium nygamai (kultur No. P27SRP) yang digunakan dalam eksperimen ini, telah dipencil daripada batang padi yang menunjukkan gejala penyakit besar rabu di Bumbung Lima, Pulau Pinang. Kultur monokonidium F. nygamai diinokulasi pada beras steril dan dieram selama 1-4 minggu. Ekstrak mikotoksin kasar (EMK) yang dihasilkan oleh patogen setiap minggu dalam kultur beras tersebut dibioasai pada larva udang (Artemia salina).