Pembangunan Progresif Bandar Dan Kesan Ke Atas Prestasi Perniagaan - Bandar Balik Pulau - Md. Zain, Noraini (2003)
Perancangan serta perlaksanaan pembangunan secara amnya adalah bertujuan mempertingkatkan keadaan sediada. Pembangunan sesebuah bandar baru mempunyai berbagai objektif dan usulan yang telah digariskan untuk dicapai bagi kepentingan masyarakat yang mendiami bandar tersebut serta kawasan berdekatan. Begitu juga tujuan yang sama digunapakai di dalam usaha membangunkan bandar sediada secara progresif di mana tujuan mempertingkatkan tahap ekonomi menjadi salah satu agenda utama.