Kepentingan Program Tindakan Susulan Bagi Projek Pembangunan EIA - Hashim, Suria Wardah (Universiti Sains Malaysia, 2006)
Salah satu kaedah untuk memastikan keberkesanan Penilaian Impak Alam Sekitar (Environmental Impact Assessment - EIA) terhadap projek pembangunan adalah dengan mengukur tahap program tindakan susulannya (follow-up program). Pelbagai perdebatan telah dijalankan untuk memastikan sejauhmanakah kepentingan program tindakan susulan ini dan bagaimanakah pula tahap pematuhan pemaju pembangunan ke atasnya. Kajian ini akan menyelidiki program tindakan susulan yang mengkhususkan kepada projek pembangunan yang disenaraikan kepada aktiviti pembangunan berisiko terhadap alam sekitar (EIA). Selain memfokuskan kepada elemen kepentingan dan pematuhan, masalah dan cadangan program tindakan susulan juga turut dibincangkan.