Kelewatan Pengeluaran Sijil Layak Menduduki Dan Penggantiannya Dengan Deklarasi Dari Pihak Profesional - Zamani, Norzalina (Universiti Sains Malaysia, 2005)
Sijil Layak Menduduki (CF) merupakan satu perkara yang penting di dalam sesuatu projek pembinaan bagi memastikan sesebuah bangunan itu selamat untuk diduduki. Undang-Undang Kecil Bangunan Searagam (UBBL) klausa 25 menggariskan, tidak sesiapa pun dibenarkan untuk mendiami sesebuah bangunan yang belum disahkan Sijil Layak Menduduki. Namun kelewatan dalam meluluskan Sijil Layak Menduduki ini telah menyebabkan, kerajaan menimbang untuk memansuhkan Sijil Layak Menduduki ini oleh Pihak Berkuasa Tempatan dan digantikan dengan deklarasi dari pihak profesional iaitu arkitek dan jurutera yang berdaftar. Laporan kajian ini nienilai kaitan isu kelewatan pengeluaran Sijil Layak Menduduki dan keberkesanannya yang mana sekira ia digantikan dengan deklarasi daripada pihak profesional.