Kajian Perlaksanaan Sistem Penyerahan Perumahan Melalui Konsep Bina Sebelum Jual - Abdul Rahman, Ardiani (Universiti Sains Malaysia, 2005)
Kajian ilmiah ini mengupas berkenaan sistem penyerahan rumah {delivery system} melalui konsep bina sebelum jual yang jarang diamalkan di Malaysia. Konsep bina sebelum jual sebenamya telah lama diamalkan di luar negara seperti Singapura, Taiwan dan Australia. Kajian ini bertujuan untuk menyelongkar masalah-masalah dalam pembinaan rumah menggunakan kaedah sedia ada iaitu konsep jual sebelum bina. Selain itu, ia juga bertujuan untuk menilai persepsi daripada pihak pemaju perumahan berkenaan cadangan daripada pihak kerajaan untuk mempraktikkan konsep bina sebelum jual di Malaysia.