Kajian Keberkesanan Perlaksanaan Pengurusan Kualiti Menyeluruh (TQM) Dalam Industri Pembinaan - Muhamat, Nur Syuaibah (Universiti Sains Malaysia, 2005)
Tesis ini dihasilkan daripada kajian pelajar jurusan Ukur Bahan, Pusat Pengajian Perumahan, Bangunan dan Perancangan, Universiti Sains Malaysia sebagai keperluan bagi menamatkan pengajian dan mendapat pengijazahan dalam bidang ini. Penulis telah membuat satu kajian tentang keberkesanan perlaksanaan konsep 'Pengurusan Kualiti Menyeluruh’ atau dikenali juga sebagai 'Total Quality Management (TQM)’ dalam industri pembinaan. Tesis ini lebih memfokus kepada asal-usul konsep TQM serta pengaplikasian dan pencapaiannya dalam industri binaan. Diharapkan hasil daripada kajian ini, firma-firma dalam industri pembinaan khususnya para pemaju dan kontraktor binaan dapat melihat gambaran sebenar sejauh manakah keberkesanan perlaksanaan konsep ini dalam organisasi firma.