Ibn Bajjah Dan Pandangannya Terhadap Al-Nafs - Mahadzir, Muhammad Latiffi (2016)
Kajian ini memberi fokus kepada Ibn Bajjah serta pandangannya terhadap al-Nafs. Ibn Bajjah lahir di Saragosa, Sepanyol dalam era keeinasan Tamadun Andalusia. Beliau merupakan seorang tokoh ilmuwan yang menguasai dua belas bidang keilmuan, seorang ‘hafiz al-Quran' dan ahli falsafah. Terdapat tiga objektif kajian di dalam penulisan ini. Pertama, mengkaji latarbelakang dan sejarah hidup Ibn Bajjah. Kedua, mengkaji konsep al-Nafs menurut perspektif Islam. Ketiga, menganalisis pandangan Ibn Bajjah terhadap al-Nafs. Oleh itu, penyelidikan ini merupakan kajian deskriptif. Metod pengumpulan data yang digunakan ialah kaedah perpustakaan.