Proses Penyediaan Rancangan Tempatan: Satu Kajian Perbandingan Diantara England Dan Malaysia - Mohd Sharif, Maimunah (1994)
Akta Perancang Bandar dan Desa 1976 ini seringkali di kaitkan dengan Akta Perancang Bandar dan Desa 1968, di England. Terdapat hujah-hujah bahawa kedua-dua akta ini tidak mempunyai perbezaan yang signifikan. Oleh itu penyelidikan ini dijalankan untuk membuat kajian analisis perbandingan kedua-dua akta ini di dalarn bahagian penyediaan rancangan tempatan. Kaedah analisis kandungan difikirkan sesuai dan digunakan untuk menjalankan kajian ini.