Kesan Zink Oksida (Zno) Ke Atas Sifat Seramik Hidroksiapatit - Abdullah, Hasan Zuhudi (2002)
Dua bahan hidroksiapatit (HA) telah digunakan dalam penyelidikan ini iaitu HA 1 dan HA2, dan ini telah dibekalkan oleh dua pembekal yang berlainan. Kedua-dua bahan HA 1 dan HA2 dicampurkan dengan bahan tambah zink oksida (ZnO) sebanyak 10% berat. Semasa penyediaan spesimen, dua jenis bahan pengikat digunakan iaitu polivinil alkohol (PVA) dan polietilena glikol (PEG).