Pengolahan Air Buangan Pencelup Melalui Penambahan Serbuk Karbon Diaktifkan Ke Dalam Enapan Teraktif Dalam Reaktor Kelompok Berturutan - Er, Cheow Chin (1998)
Penyelidikan ini bertujuan untuk mengkaji pengolahan air buangan berpencelup Biru Asid dan Kuning Bes dengan sistem PACT berlangkah SBRT. Lima jenis bahan penjerap iaitu serbuk karbon diaktifkan (PAC), tanah gambut, abuk kayu, sekam padi dan biomas telah diselidik dari segi kecekapan penyingkiran terhadap kedua-dua pencelup Biru Asid dan Kuning Bes.