Tahap Kesediaan Terl-Iadap Pembelajaran Arahan Kendiri Dan Hubungannya Dengan Jenis Psikologi Pelajar Kolej Komuniti Di Pulau Pinang - Abdul Rahman, Norhafizah (2015)
Kolej Komuniti ditubuhkan dibawah kelulusan Jemaah Menteri pada 5 Julai 2000 dan melalui penubuhan ini, ia bakal memberi impak kepada lepasan menengah sebelum ke bidang pekerjaan berdasarkan latihan dan kemahiran yang dipelajari. Pembelajaran arahan kendiri merupakan salah satu proses pengajaran dan pembelajaran (P&P) yang diterapkan di Kolej Komuniti bagi mencapai saranan Kementerian Pengajian Tinggi. Kajian berasaskan pembelajaran arahan kendiri ini bertujuan untuk mengenalpasti, mengukur dan melaporkan hubungan antara tahap kesediaan pembelajaran arahan kendiri di kalangan pelajar Kolej Komuniti Pulau Pinang dengan jenis psikologi pelajar. Seterusnya kajian ini dapat menentukan serta meramalkan jenis psikologi pelajar dalam menggunakan kemahiran pembelajaran arahan kendiri mereka.