Permainan Tradisional Randai Di Lenggeng Negeri Sembilan - Mohd Nor, Azizah (Universiti Sains Malaysia, 1978)
Akibat dari beberapa sebab yang tidak diketahui permainan Randai yang pada masa dahulu begitu populor telah hilang begitu sahaja tanpa diketahui oleh jenerasi kini. Oleh sebab itu saya dapati memang kurang sekali catatan-catatan mengenainya. Tambahan pula jarang sekali saya temui orang-orang tua yang betul-betul mengetahui mengenai Randai. Keadaan ini menimbulkan masalah kepada saya bagi mengkaji Randai secara mendalam.