Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) - Ariffin, Kamaruzaman (Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan, 1982)
Ilham untuk menubuhkan Angkatan Belia Islam Malaysia (ASIM) telah mula wujud pada bulan Ogos tahun 1969. Pergerakan ini telahpun dilancarkan pada bulan Julai 1970 oleh sekumpulan belia islam yang telah menjalani persediaan yang lama dan lengkap sebagai pekerja-pekerja islam di universiti-universiti dan maktab tempatan dan luar negeri. Hanya pada tahun 1971 ianya ditubuhkan secara rasmi dan didaftarkan di bawah undang-undang Malaysia dimana Sdr. Anwar Ibrahim adalah orang yang pertama memimpin ABIM sehinggalah beliau meletak jawatan pada tahun 1982 untuk bertanding dalam pilihanraya sebagai calon Bartisan Nasional.