Isu Kashmir Dalam Hubungan India Dan Pakistan ( 1960 - 1972) - Abu Samah, Aidil Adzhar (2003)
Kajian ini bertujuan memaparkan gambaran sebenar mengenai sejarah hubungan India dan Pakistan antara tahun 1960 hingga 1972. Hubungan di antara kedua-dua buah negara berjiran ini yang berteraskan kepada agama Islam dan Hindu secara realitinya tidak pemah aman damai jika pokok persoalan adalah berhubung kait dengan isu Kashmir. Manakala kedudukan Kashmir sendiri sebagai wilayah umat Islam sebenamya turut memainkan peranan besar dalam mencorakkan hala tuj u kedua-dua negara. Hal ini terjadi kerana masing-masing saling menuntut kepentingan di Kashmir atas alasan tersendiri yang sekaligus menyebabkan berlakunya pergolakan di wilayah tersebut. Selain itu, dalam tempoh kajian juga telah memperlihatkan usaha-usaha yang dilakukan oleh pemimpin tertinggi di kedua-dua buah negara bagi meredakan ketegangan berhubung isu Kashmir.