Kajian Sistem Keselamatan Tali Pinggang Keledar Bagi Penumpang Bas Ekspres Antara Bandar (Beab) Di Lembah Klang Dan Selangor - Ibrahim, Siti Zubaidah (2023)
Sistem keselamatan tali pinggang keledar (SKTPK) dalam pengangkutan awam adalah isu utama yang perlu ditangani. Kajian ini bertujuan untuk menyelidik faktor-faktor yang mempengaruhi penggunaan tali pinggang keledar dalam Bas Ekspres Antarabandar (BEAB) di Malaysia dan kesannya terhadap keselamatan penumpang. SKTPK telah terbukti berkesan dalam mengurangkan kecederaan dan kematian dalam kemalangan jalan raya.