Peranan Mutawalli Wakaf: Kajian Ke Atas Sekolah Agama Rakyat Dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan Di Wilayah Utara Semenanjung Malaysia - Ismail, Amerudin (2023)
Kajian ini dijalankan bagi mengetahui Peranan Mutawalli Wakaf: Kajian Ke Atas Sekolah Agama Rakyat dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan di Wilayah Utara Semenanjung Malaysia. Ini kerana jika diperhatikan banyak institusi-institusi pendidikan wakaf seperti Sekolah Agama Rakyat (SAR) dan Sekolah Agama Bantuan Kerajaan (SABK), dibina dan dibangunkan hasil sumbangan wakaf. Namun SAR dan SABK ini tidak memiliki kuasanya sendiri dari sudut undang-undang sebagai mutawalli wakaf yang boleh bertindak mengurus dan membangunkan institusi pendidikan mereka sendiri.