Lafaz Gharīb Bahan Berasaskan Tumbuhan Dalam Hadith: Analisis Hubungannya Dengan Alam Melayu - Mohamad, Rusni (2023)
Hadith merupakan warisan berharga bagi sumber peradaban Islam justeru penjelasan maksud matannya perlu sentiasa tepat termasuklah lafaz gharīb yang sukar difahami. Terdapat antaranya lafaz gharīb berkaitan bahan berasaskan tumbuhan, yang mana satu kaedah tersusun yang bertulis perlu dikemukakan untuk seseorang penyelidik bagi pengenalpastiannya. Ketiadaan kaedah bertulis tersebut menyebabkan salah faham terhadap identifikasi tumbuhan yang terlibat. Salah faham juga berlaku terhadap maksud istilah al-Hind yang dikaitkan dengan lafaz-lafaz gharīb berkenaan sehingga diperkenalkan sebagai tumbuhan yang berasal semata-mata dari subbenua India. Hakikatnya, wujud pelbagai tafsiran terhadap maksud lafaz gharīb tersebut sehingga menimbulkan percanggahannya. Oleh yang demikian, objektif kajian ini adalah mengkaji kaedah menjelaskan lafaz gharīb bagi bahan berasaskan tumbuhan dalam hadith, mengkaji hubung kait istilah al-Hind dengan Alam Melayu dalam teks hadith dan menganalisis maksud lafaz gharīb bagi bahan berasaskan tumbuhan dalam al-Kutub al-Tis‘ah serta hubungannya dengan Alam Melayu. Kajian yang dijalankan ini bersifat kajian kualitatif sepenuhnya dengan melibatkan metode pengumpulan data melalui kajian kepustakaan. Data-data yang dikumpulkan seterusnya dianalisis menggunakan kaedah analisis kandungan, induktif, deduktif, metode takhrij hadith menggunakan teknologi maklumat dan metode al-sharḥ al-mawḍū‘ī. Dapatan kajian menunjukkan, terdapat 36 hadith induk yang mewakili 14 lafaz gharīb bahan berasaskan tumbuhan yang dikaitkan dengan istilah al-Hind dan mempunyai hubungan dengan Alam Melayu.