Pendekatan Pembangunan Nabi Sulayman A.S. Dalam Al-Qur’an: Kajian Tafsir Al-Mawdu‘iy - Ghani, Muhamad Hafizuddin (2023)
Kajian ini cuba mengkaji pendekatan pembangunan Nabi Sulayman a.s. Kajian kualitatif ini dilakukan berdasarkan al-Qur’an secara tafsir al-mawdu’iy untuk mencapai tiga objektif kajian. Pertama, mengenal pasti ayat-ayat pendekatan pembangunan Nabi Sulayman a.s. dalam al-Qur’an. Kedua, menganalisis pendekatan pembangunan Nabi Sulayman a.s. berdasarkan ayat-ayat al-Qur’an yang dikenal pasti secara tafsir al-mawdu’iy. Ketiga, membina pendekatan pembangunan berdasarkan ayat-ayat pendekatan pembangunan Nabi Sulayman a.s.