Reka Bentuk, Pembangunan Dan Penilaian Pengalaman M-Pembelajaran Terhadap Penerimaan Dan Penggunaan “Pot@Kpdn” Dalam Kalangan Pegawai Penguatkuasa - Sharuddin, Noor Husna (2023)
Pembelajaran secara mudah alih dalam pendidikan telah membawa perubahan besar kepada pembelajaran secara bersemuka. Pembelajaran mudah alih juga dikenali sebagai MPembelajaran kini dilihat berpotensi untuk menyokong pembelajaran yang lebih fleksibel kerana menyokong pembelajaran secara formal dan tidak formal. Namun begitu, MPembelajaran dalam sektor pekerjaan merupakan suatu medium baharu pembelajaran yang masih kurang dipraktikkan. Ini disebabkan oleh kurangnya pendedahan kepada pengguna berkaitan dengan M-Pembelajaran. Kajian bertujuan untuk mengenal pasti faktor yang akan mempengaruhi penerimaan dan penggunaan dalam POT@KPDN sebagai salah satu medium pembelajaran. POT@KPDN boleh diakses melalui pelbagai jenis peranti yang juga dikenali sebagai aplikasi native. Antara aktiviti yang terdapat dalam aplikasi ini adalah modul latihan, animasi video pembentangan, gambar pemeriksaan, kuiz, latihan beserta gred markah dan nota online serta offline. Kajian ini berpandukan gabungan dua teori iaitu Teori Bersepadu Penerimaan dan Penggunaan Teknologi (UTAUT2) dengan melibatkan tujuh konstruk iaitu jangkaan prestasi, jangkaan usaha, pengaruh sosial, keadaan memudah, motivasi hedonik dan nilai harga. Manakala, satu lagi konstruk baharu yang telah dikembangkan melalui Teori Tingkah Laku Terancang (TPB) dengan konstruk kepercayaan.