Lokus Kawalan, Efikasi Kendiri Dan Sokongan Psikososial Dalam Kalangan Bekas Penagih Dadah Yang Tidak Relaps - Ellias, Zafry (2022)
Tujuan kajian ini adalah untuk mengenal pasti faktor psikologi dan sokongan sosial terhadap bekas penagih dadah yang tidak relaps (BPTR). Faktor psikologi adalah lokus kawalan dan efikasi kendiri. Sorotan kajian tentang relaps membincangkan peranan pusat pemulihan dadah, teori-teori dan kajian-kajian yang telah dijalankan dengan menggunakan Teori Pembelajaran Sosial menerangkan kesan proses pemikiran terhadap tingkah laku berorientasikan matlamat.