Kualiti Udara Dalaman Dan Keselesaan Di Dalam Bangunan - Ismail, Mohd. Rodzi (Pusat Pengajian Perumahan Bangunan Dan Perancangan, 2003)
Persekitaran dalaman memerlukan kualiti udara dalaman yang bebas datipada sebarang pencemar-pencemar untuk keselesaan penghuni bangunan. Persoalan tentang udara dan udara dalaman telah lama diperkatakan dan dibuat kajian sejak dahulu lagi. Masalah kualiti udara dalaman berpunca daripada pencemaran yang berlaku di dalam bangunan oleh pencemar-pencemar udara dalaman yang datangnya samada dari dalam bangunan itu sendiri atau dari persekitaran luaran atau kedua-duanya. Penyebab utama kepada wujudnya masalah kualiti udara dalaman ialah kurangnya pengudaraan yang cukup bagi ruang-ruang tertutup yang digunakan. Terdapat berbagai bentuk pencemarpencemar iaitu dalam bentuk gas-gas, partikel-partikel dan sebatian organik. Pencemarpencemar yang mencemarkan udara dalaman boleh ditentukan dan parasnya boleh diukur dengan kaedah dan peralatan-peralatan tertentu.