Penderia Aliran Terus Klorokuina Dan Aplikasinya Dalam Kawalan Mutu Farmaseutikal - Mohd Zain, Zainiharyati (2004)
Elektrod pemilih ion klorokuina (salah satu dadah anti malaria) berasaskan membran polivinil klorida (PVC) telah dikaji. Bahan elektroaktif lipofilik kalium tetrakis{4- klorofenil) borat diguna sebagai penukar ion bersama dengan pemplastik samada his (2- etilheksil) adipat (BEHA), trioktilfenilfosfat (TOPP) atau dioktilfenilfosfonat {DOPP). Semua elektrod mempamerkan ciri-ciri elektrokimia yang baik seperti gerakbalas Nernstian, pantas dan mengalami kesan gangguan yang minima terhadap ion-ion logam alkali dan alkali bumi yang diuji.