Uslub Dakwah Nabi SAW Terhadap Bukan Muslim Berdasarkan Sahih Muslim - Ismail, Mohd Tajuddin (2022)
Kajian ini merupakan analisis uslub dakwah Nabi SAW terhadap bukan muslim berdasarkan ḥadīth-ḥadīth dalam Ṣaḥīḥ Muslim. Terdapat ḥadīth-ḥadīth berkaitan dakwah Nabi SAW yang didakwa bersifat zalim, menindas dan memusuhi bukan muslim termasuklah ḥadīth yang diriwayatkan dalam Ṣaḥīḥ Muslim. Perkara ini memberi kesan dalam aspek pemahaman uslub dakwah Nabi SAW terhadap bukan muslim hingga wujudnya salah faham terhadap Nabi SAW. Oleh itu kajian ini bertujuan mengkaji uslub dakwah Nabi SAW terhadap bukan muslim menurut perspektif al-Quran dan al-Íadīth dan mengkaji ketokohan Muslim dari sudut periwayatan ḥadīth-ḥadīth berkaitan bukan muslim dalam Ṣaḥīḥ Muslim di samping menganalisis uslub dakwah Nabi SAW terhadap bukan muslim berdasarkan ḥadīth-ḥadīth dalam Ṣaḥīḥ Muslim. Bagi