Standard perpustakaan universiti = University library standards - Jawatankuasa Kerja Standard, Persatuan Pustakawan Malaysia (Persatuan Pustakawan Malaysia, 2018)
Standard ini telah dimurnikan, ditambahbaik, disusun dan diolah semula bagi memberi gambaran keadaan semasa pengurusan perpustakaan akademik di universiti awam dan swasta. Standard ini disusun untuk mencermin peranan utama yang dimain oleh perpustakaan akademik di universiti masing-masing. Ianya adalah sebuah garis panduan dan setiap perpustakaan akademik boleh membuat penyesuaian berdasarkan jumlah pengguna dan persekitaran perpustakaan.