Kompetensi Dan Kesediaan Guru Sains Praperkhidmatan Terhadap Pendidikan Stem - Ahmad, Ahmad Muslihin (2022)
Pendidikan STEM telah menjadi pendidikan utama dunia terutamanya negara-negara pemain industri serta negara yang sedang membangun. Pendidikan STEM berkait rapat dengan industri kerana kebanyakan industri-industri masa kini yang memerlukan tenaga kerja yang mahir dalam bidang STEM seperti kejuruteraan, bioteknologi dan perubatan. Malaysia sebuah negara yang semakin pesat membangun memerlukan tenaga kerja mahir ini dalam industri. Oleh itu, pihak kementerian telah melaksanakan satu pelan bagi mencapai matlamat ini. Pelan pembangunan ini melibatkan pelbagai pihak termasuk bakal guru yang akan mengajar mereka kelak.