BRESWORK_Apps untuk ibu menyusu: pembangunan, pengesahan dan pelaksanaan - Ahmad, Rita Surianee (2023)
Penyusuan susu ibu memberi banyak manfaat kesihatan untuk bayi dan ibu, namun praktis penyusuan secara eksklusif menjadi sesuatu yang mencabar apabila ibu kembali semula untuk bekerja. Kajian ini bertujuan membangunkan, mengesahkan dan menilai keberkesanan modul aplikasi mudah alih pembelajaran kendiri BRESWORK_Apps bagi ibu bekerja. Ia merupakan kajian kaedah campuran yang terdiri daripada tiga fasa. Kaedah reka bentuk turutan campuran eksploratif ini dijalankan pada Fasa 1 dan Fasa 2, sementara reka bentuk jenis intervensi kajian rawak terkawal (RCT) pada Fasa 3. Dalam Fasa 1, Soal Selidik Penyusuan Susu Ibu bagi Wanita Bekerja (BRESWORK_Q) dibentuk daripada tinjauan literatur, temu bual mendalam dengan 16 ibu bekerja dan perbincangan dengan pasukan penyelidik. Analisis faktor eksploratori melibatkan 150 ibu bekerja dan analisis faktor konfirmatori melibatkan 365 ibu bekerja. BRESWORK_Q adalah sahih dengan 110 item di bawah enam domain. Tiga daripada domain tersebut (sikap, cabaran dan sokongan) menunjukkan kesesuaian model (RMSEA = < 0.05, CFI = < 0.90, TLI = > 0.9 dan ChiSq/df = < 3) serta skala yang boleh dipercayai dengan nilai (CR > 0.6; AVE > 0.5, Cronbach’s Alpha = 0.7). Pada Fasa 2, BRESWORK_Apps dibina berpandukan rangka kerja model ADDIE menggunakan dapatan daripada Fasa 1. Kandungan BRESWORK_Apps disahihkan melalui validasi kandungan (BRESWORK_Storyboard: CVI = 0.97) dan penilaian kebolehgunaan dengan nilai min melebihi 8.0. Akhirnya Fasa 3 melibatkan 93 ibu bekerja berada dalam kumpulan intervensi dan 91 ibu dalam kumpulan kontrol. BRESWORK_Apps digunakan sebagai alat pengajaran untuk kumpulan intervensi. Keberkesanan intervensi secara dalam talian menggunakan soal selidik BRESWORK_Q pada peringkat saringan (35 minggu kehamilan), minggu keempat, 12 dan 24 selepas bersalin, menggunakan analisis ulangan pengukuran kovarian. Pada minggu ke 24, kumpulan intervensi secara signifikannya menunjukkan skor pengetahuan lebih tinggi (P < 0.001). Terdapat peningkatan sikap yang signifikan (P < 0.001) daripada dua kumpulan. Walaupun terdapat penurunan pada pembolehubah sokongan daripada kedua kumpulan < 0.001, namun sedikit peningkatan cabaran pada kumpulan kontrol. Perbandingan praktis antara kumpulan intervensi dan kontrol menunjukkan perbezaan yang signifikan (P = 0.010). Purata kumpulan intervensi adalah lebih tinggi. Keberkesanan penggunaan BRESWORK_Apps dibuktikan apabila ibu mengatakan ianya mudah digunakan bagi mendapatkan maklumat, boleh diakses mengikut kesesuaian masa dan kandungannya mudah difahami. Kesimpulannya, intervensi ini berkesan dalam meningkatkan pengetahuan dan praktis penyusuan dalam kalangan ibu bekerja